Oldal kiválasztása

Mi a legfontosabb, ha blogot írsz?

Első és legfontosabb, hogy értékes tartalmat írj vagy mutass be videóidban. Mindenképp olyan témáról blogolj, ami érdekli a célközönséged, vagyis a te olvasóidat. Mindenek előtt el kell érned bizonyos számú olvasóhoz és csak az után lesz valóban hatékony bármelyik pénzkereseti módszer is. Arról, hogyan írjuk valóban ütős, értékes tartalmat, egy másik bejegyzésben olvashatsz majd. Addig is, ha WordPresst használsz, javaslom a Yoast SEO plugin  használatát. Te olyat írsz, ami az embereknek tetszik, a plugin pedig segít, hogy a tartalmad olyan legyen, amit a Google is szeret. Ez pedig abban segít, hogy új olvasók is rád találjanak Goolge keresés útján. Minél több az olvasó, annál több a pénz, annál több a lehetőség pénzt keresni blogolással. Szóval, ha vannak olvasóid, követőid és kitűnő a tartalom is, akkor bátran kezdj bele a pénzkeresésbe. Nem mondom, hogy gyorsan fog menni (bár az sem kizárt!), de kitartás és te is el tudsz jutni oda, ahová a nagyok! Még egy lényeges dolog, hogy legyen hírlevél feliratkozó űrlap a blogodon, hogy olvasóid gyorsan tudomást szerezzenek az új tartalomról. Posztolj rendszeresen, hogy ne veszítsd el kedvenc olvasóidat!

Bevételi források a blogodon:

 

1. Hirdetések megjelenítése

A blogod egy részén hirdetések számára tartasz fent helyet. Ebben az esetben bizony fontos a nagyszámú olvasóközönség. A megjelenített hirdetésekért akkor kapsz pénzt, ha bizonyos számban az olvasóknál is megjelennek, sőt, ha ők rá is kattintanak.

A hirdető cégek közül első és legnagyobb a Google AdSense.  Regisztrálnod kell a rendszerbe és a Google egy bizonyos algoritmussal minden olvasódnál olyan hirdetést fog megjelentetni, ami rá jellemző, az ő érdeklődési körének megfelelő. Itt egyáltalán nincs lehetőséged befolyásolni a hirdetések tartalmát, kinézetét. Viszont rengeteg cég használja, hiszen a Google keresőben megjelenni nagyon fontos. Így biztos, hogy olvasóid számára is sokszor olyan hirdetés jelenik meg, amely érdekli is őket. Ha Youtube csatornádon szeretnél AdSense hirdetéseket kitenni, akkor fontos, hogy legyen legalább 4-5 feltöltött videód.

Kezdő bloggereknek nem javaslom ezt egyedüli pénzkereseti forrásként alkalmazni, mert valóba sok-sok olvasó kell ahhoz, hogy ebből valódi bevétel legyen.

Viszont ha már van egy biztos számú közönséged, akiknek írsz/videózol, akkor már mérhető összegeket lehet AdSense-szel keresni. Ez után is fontos, hogy fenntarts az emberek érdeklődését és visszajárjanak a blogodra, mert így fog nőni a bevételed is. Heti 1-2 új posztot vagy videót tölts fel és lehetőség szerint hirdesd meg, hogy új tartalom került ki.

 

2. Privát hirdetések, bannerek elhelyezése

A hirdetések másik formája, amikor a blogodnak megfelelő témában te magad keresed meg a hirdetőket (vagy ha már elég nagy vagy, és látnak benned lehetőséget, akkor ők keresnek meg téged) és privát bannereket helyezel ki a blogodra. Ez azért tud jobban működni, mert kimondottan a te célközönségednek szánod a hirdetéseket és jó eséllyel rá is kattintanak. Itt most ne nagy cégekre gondolj, nem kell egyből Promod vagy Libri hirdetéseket kitenni. Ők kisebb blogokkal jó eséllyel nem is állnak szóba. Inkább olyasmivel érdemes kezdeni, akik Facebookon hirdetnek. Pl. kisebb rendelős oldalak, webshopok, akik a te célközönséged által kedvelt dolgokat árulnak. Írj nekik és kérdezd meg, hogy a blogodra tennének-e ki bannereket és az átkattintásért (PPC – payed per click) fizetnének-e. Vagy még az elején, közönségépítés céljából ismerős/barátnő blogját is hirdethetitek oda-vissza. Te kiteszel egy kisebb hirdetést  az ő blogjáról, ő pedig a tiédről. Ez persze egyből nem fog pénzt hozni, de a látogatottságodat növelni fogja és nagyobb az esély, hogy eljuss nagyobb hirdetőkhöz is, ami viszont már pénzben mérhető eredményt fog produkálni. Ugyanilyen reklámértékkel bír a vendégposzt is. Ha írsz más blogokra és belinkeled a sajátodat, akkor szintén látogatókat szerzel és máris többen látják (és kattitntanak) akár az AdSense, akár a privát hirdetéseidre.

 

Innen már csak egy lépés a

3. Szponzorált cikkek írása pénzért

vagy termékek bemutatása a blogon/vlogon. Ez az az eset, amikor téged kérnek fel, hogy tesztelj egy terméket, írj róla, próbáld ki. A hirdetők tudják, hogy sokkal hitelesebb az olvasók által szeretett és hitelesnek tűnő blogger szájából hallani, hogy egy termék kiváló, mint a tévéreklámokban a modellekéből. Nem könnyű eljutni addig, hogy ilyen ismertségre szert tegyünk, itt is érdemes inkább kicsiben kezdeni. Pl. barátnőd, rokonod, távolabbi ismerősöd vállalkozásával, termékével érdemes eleinte írni, beszélni. Pl. esküvői blogon Etsy bolt termékeit bemutatni, varrásból élő ismerős cuccairól írni, kisebb webshop termékeit bemutatni. Itt mindig a saját témádhoz keress terméket, hisz az olvasóid miattad és a témád miatt olvasnak. Ha elég olvasód van, rájönnek a nagyobb cégek is, hogy érdemes veled megíratni ezeket a cikkeket, mert sok-sok emberhez eljut így az információ, a reklám.

 

4.  Affiliate programok

Itt az történik, hogy megemlítesz egy-egy terméket, szolgáltatást a blogodon, youtube csatornádon és belinkeled a termék/szolgáltatás beszerzési lehetőségének oldalát. Sokszor az olvasód egy kuponkódot is kap, mellyel az adott terméket kedvezményesen vásárolhatja meg és te ebből a vásárlásból jutalékot kapsz. Hogy mennyit, az ismét az affiliate partnertől függ. Vannak arra szakosodott cégek, akik összegyűjtik az affiliate-et kínáló hirdetőket és ott egybegyűjtve válogathatsz azok közül, amiket kitennél az oldaladra. Ilyen pl. az Affiliate.hu, itt egy gyors regisztráció után már ki is teheted a linket az oldaladra.

Persze mindig érdemesebb olyan partnert választani, aki közvetlenül kapcsolódik blogod témájához. Magyar cégekkel is jó együttműködést lehet kialakítani, de ha sikerül egy külföldi termékkel/webshoppal megegyezned, abból már szép bevételt generálhatsz. Ezzel pl. a fitness, életmód, szépség blogok tudnak jól együttműködni, de bármely más témában is haszonra lehet szert tenni.

Érdemes megemlíteni az Amazon affiliate programját is. Bár a magyarok töredéke vásárol még csak az amazonon, de ha van egy jól eltalált termék, aminek a linkje kint van nálad, akkor ebből is lehet bevételed. De pl. egy hazai Meska bolttal közösen is csinálhattok affiliate programot. Te kiteszed a linkjét és  egy kuponkódot és ha ezzel jelentkezik a vevő az eladónál, akkor 10-20-30% jutalékot kapsz a termék árából.

Egyéb külföldi oldalak, ahol érdemes nézelődni: ShareASale, Clickbank, VigLink, Rakuten, CJ Affiliate

 

5. Saját termék

Most biztosan csodálkozol, hogy neked is lehet saját terméked? Igen, lehet! ÉS itt most nem kell feltétlen fizikai termékre gondolni, bár persze, az is egy lehetőség, nem is kicsi. Így erről írok először: rengeteg youtube-er készíttet rajongói tárgyakat. Akiket én ismerek, ők a gamerek, pl. Sajt32 és többi Minerafter, Word of Warcraft játékosok, stb. Közös kis webshopban árulják rajongóik számára a pólókat, táskákat, stb., amire a logójuk, nevük van ráírva. Bármilyen fura is, van rá kereslet!

A saját termék előállítása emellett leginkább a kézműves bloggerekre jellemző. Sőt, sokuk épp azért kezd blogolni, hogy azzal is vásárlókat vonzzon a termékei köré. Nemrég készítettem egy gyönyörű blogot a scrapbook albumok készítéséről és a lény, akié lett, kész albumokat is árul a blogolás mellett. És ez mehet szinte végtelen lehetőséggel: varrás, kötés, krémkészítés, játékkészítés, falmatrica tervezés stb.

A saját termék másik formája az, amikor az olvasóidat megtanítod arra, hogyan hozzanak létre olyan a termékeket, amiről a blogod szól. Vagyis e-book-ot írsz! Igen, hidd el, aki bizonyos témáról blogol és megfelelő számú olvasóval rendelkezik, van olyan tudása, hogy egy-egy digitális könyv megírásával újat tudjon adni olvasóinak. Persze, itt mindig fontos a marketing szabályait betartani, mint pl. először egy kisebb, ingyenes tartalmat tegyél elérhetővé hírlevél feliratkozásért cserébe, bizonyítsd, hogy érdemes fizetni a tartalomért, ami ingyen nem érhető el a blogodon. Itt van pl. kedvenc női vállalkozóm, aki csak digitális tudásanyag eladásából él, ő az Online Webdesig Tanfolyam megálmodója Tóth Anna. Ő megírt 7-8 ebook-ot, készített egy videó és szöveges tartalommal vegyített 12 hónapig tartó online tanfolyamot és most ezt vezeti otthonról, 3 kislánya mellől. Persze, nem kell egyből több százezer forintért elérhető anyagban gondolkodnod, de a 2-3000Ft még általában belefér abba a kategóriába, hogy sokan letöltsék,  megvegyék.

pénzkeresés blogolással

Összegzésképp el kell mondanom, hogy az online pénzkeresés nem egyszerű és nem jön egyik napról a másikra. Fontos a jó tartalom, az olvasóközönség és a kitartás. De ha ez megvan, akkor bizony előbb-utóbb beindul a gépezet, ami pénz fog neked hozni!

Ha kérdés merült fel benned az olvasottakkal kapcsolatban, írj és szívesen hozzáteszem még a tudásomat!